• WebMaster Sousa Faria

Porto, Orașul Patrimoniului Mondial

Updated: Dec 29, 2020


Un oraș de granit, plin de personalitate și cu o istorie de ocupație umană cu sute de mii de ani, Porto – World Heritage City – este una dintre cele mai vechi destinații turistice din Europa.

Centrul său histórico oferă vizitatorilor un labirint de străzi înguste și case vechi,care au vedere la râul Douro, sub privirile centenare ale pivnițelor de vinuri din Port, situate pe malul opus.


Votată cea mai bună destinație europeană de trei ori (2012, 2014 și 2017), Porto este un oraș de râu și mare, ospitalier, atât conservator, cât și contemporan. Caracteristici la care se adaugă un patrimoniu arhitectural, peisaj, gastronomicși uman unic, făcându-l o destinație de neuitat.

Din perioada ocupației romane, datând din .C, Porto a fost întotdeauna un oraș cuvocație comercială.

În secolul al XIV-lea, Porto era deja un oraș mare și important, caracterizat prin activitate comercială intensă și putere ecleziastică. În acest timp, orașul a crescut de-a lungul malului râului Douro, în mare parte datorită activităților comerciale și maritime, începând să se extindă din perete (Cerca Velha) care a delimitat Sé do Porto.


Mai târziu în acest secol, Cerca Nova a început să fie construit, acum cunoscut sub numele de Zidul Fernandina. O mică parte din eaîncă există, permițând o călătorie magică în timp pentru toți cei care o observă din punctul de vedere al lanțului muntos Pilar, pe malul opus, sau Podul Luiz I, o construcție metalică maiestuoasă construită la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Orașul a jucat un rol foarte important în dezvoltarea navală a țării, datorită șantierelor navale și rolului jucat de Infantele D. Henrique, un personaj fundamental în istoria Portugaliei, fiind responsabil pentru organizarea de excursii pe coasta Africii și pentru numeroase expediții maritime care au fost un punct de plecare pentru marea epopee a portughezilor.

În această perioadă, la apogeul secolului al XV-lea, locuitorii din Porto și-au câștigat porecla de "Tripeiros", într-un episod care definește bine caracterul poporului lor.

În 1415, în timp ce armada portugheză se pregătea pentru cucerirea Ceuta în Africa de Nord, populația din Porto le oferea combatanților toată carnea pe care o aveau, doar cu curajul lor de a se hrăni. Acest episod a dus nu numai la porecla, dar, de asemenea, inventarea fel de mâncare, care este încă parte a tradiției gastronomice a orașului: Tripas à Moda do Porto.


Orașul a avut întotdeauna o relație intimă cu râul său, servind, în prezent, de asemenea, ca punct de plecare pentru regiunea Douro, de asemenea,patrimoniul mondialși originea celebrului vin de porto.

În 1996, având în vedere marea bogăție istorică, de patrimoniu și culturală, UNESCO a acordat Porto statutul de Oraș al PatrimoniuluiMondial.

Astăzi este un oraș vizitat de mii de turiști, care sunt încântați de amenajarea întortocheat și pitoresc a străzilor din Porto, plajele și terasele sale excelente, bisericile și monumentele admirabile și modernismul nonconformist al noilor clădiri contemporane ale arhitecților de renume mondial.


În plus față de istorie și cultură, Porto este, de asemenea, de agrement, distracție și viața de noapte, precum și o destinație de alegere pentru congrese și evenimente.

Iată câteva locuri din oraș pe care orice vizitator ar trebui să știe:

· Vama Portuară

· Lanțul de relații - Centrul portughez pentru fotografie

· Cafea Majestic

· Casa Almeida Garrett

· Casa muzicii

· Casa serralves și Muzeul de Artă Contemporană

· Casa infantelui

· Casa Muzeul Guerra Junqueiro

· Cramele de vin din port (v. N. Gaia)

· Centrul Istoric și Piața Ribeira

· Mănăstirea Sf. Benedict al Victoriei

· Gara São Bento

· Stadionul Bessa

· Estádio do Dragão - Muzeul FC Porto

· Funicular dos Guindais

· Biserica și Turnul Clérigos

· Grădina Plimbării Vesele

· Crystal Palace Gardens

· Librăria Lello

· Punctul de vedere al Serra do Pilar (V.N. Gaia)

· Punctul de vedere Victoria

· Miragaia

· Muzeul Păpușilor din Port

· Muzeul de Artă Sacră

· Muzeul Masinilor Electrice

· Muzeul Vinului de Porto

· Muzeul Național al Presei

· Muzeul Național Soares dos Reis

· Muzeul Romantic din Quinta da Macieirinha

· Palatul Episcopal

· Palatul Bursei de Valori și Sala Arabă

· Palatul Freixo

· Parcul Orașului

· Podul Luiz I